Terug naar overzicht
26 aug

Nieuws

Wat is milde cognitieve stoornis (MCI)?

Senior maakt een puzzel

Milde cognitieve stoornis, in het Engels ‘Mild Cognitive Impairment’ (MCI) is een term die steeds vaker voorkomt in het gesprek over geheugenproblemen en cognitieve gezondheid. Het begrijpen van MCI is erg belangrijk, omdat het een overgangsfase kan zijn tussen normale veroudering en meer ernstige cognitieve stoornissen zoals dementie. In dit blog leggen we uit wat MCI precies inhoudt, wat de symptomen en mogelijke oorzaken zijn, en enkele strategieën om ermee om te gaan.

MCI is een aandoening die wordt gekenmerkt door merkbare cognitieve veranderingen die meer zijn dan verwacht bij normale veroudering, maar nog niet van dien aard zijn dat ze als dementie worden beschouwd. Mensen met MCI kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden van recente gebeurtenissen, het vinden van de juiste woorden of het nemen van complexe beslissingen.

Symptomen van MCI

  1. Geheugenproblemen: Mensen met MCI kunnen merken dat ze moeite hebben met het onthouden van recente gebeurtenissen of details, zoals afspraken of namen.
  2. Veranderingen in taal: MCI kan zich uiten in problemen met het vinden van de juiste woorden tijdens gesprekken of het schrijven van teksten.
  3. Moeilijkheden met planning en organisatie: Personen met MCI kunnen moeite hebben met het organiseren van taken, plannen van activiteiten en het nemen van beslissingen.
  4. Verlies van concentratie: Verminderde concentratie en aandachtsproblemen kunnen ook voorkomen bij mensen met MCI.

Oorzaken van MCI

  1. Leeftijd: Het risico op MCI neemt toe met de leeftijd, hoewel het geen normaal onderdeel is van veroudering.
  2. Genetische factoren: Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen, en mensen met familieleden die aan dementie lijden, hebben mogelijk een hoger risico op MCI.
  3. Cardiovasculaire factoren: Risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol kunnen het risico op MCI verhogen.
  4. Levensstijl: Een gebrek aan lichaamsbeweging, roken, een ongezond dieet en weinig sociale activiteit kunnen ook bijdragen aan MCI.

Omgaan met MCI

  1. Medische beoordeling: Bij de eerste tekenen van cognitieve veranderingen is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een uitgebreide medische evaluatie kan helpen de oorzaken vast te stellen en het juiste zorgplan op te stellen.
  2. Cognitieve training: Cognitieve training en geheugenoefeningen kunnen helpen bij het behoud van cognitieve functies en het verbeteren van het geheugen.
  3. Gezonde levensstijl: Het aannemen van een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap, kan de cognitieve gezondheid bevorderen.
  4. Sociale activiteit: Betrokken blijven bij sociale activiteiten en het onderhouden van sociale connecties kan het welzijn verbeteren.
  5. Ondersteuning voor mantelzorgers: Mantelzorgers spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van mensen met MCI. Het is belangrijk dat zij toegang hebben tot relevante informatie, ondersteuningsgroepen en/of professionele begeleiding, zoals de thuiszorg van Senior Service.

Het begrijpen van Mild Cognitive Impairment is een eerste stap naar het effectief omgaan met deze aandoening. Vroegtijdige detectie, medische zorg, cognitieve training en een gezonde levensstijl, kunnen bijdragen aan het behoud van de cognitieve gezondheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met MCI. Het is ook essentieel om een ondersteunend netwerk op te bouwen, inclusief betrokkenheid van familie en vrienden, om de uitdagingen van MCI samen aan te gaan.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.