Terug naar overzicht
24 nov

Nieuws

Oma van Zuidam streamt Tsjaikovski in verpleeghuis

Rotterdams Philharmonisch Orkest stream actie

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest gaat vanaf vandaag klassieke muziek bij mensen thuis brengen door middel van online streams. Het project Hart in Hart is speciaal in het leven geroepen voor mensen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis en die ook als de zalen weer helemaal open mogen niet in staat zijn om live muziek te luisteren. Mantelzorgers van eenzame senioren en vertegenwoordigers van zorginstellingen kunnen zich de komende maanden aanmelden om de online streams met uitvoeringen van onder andere Tsjaikovski en Beethoven te ontvangen en af te spelen voor degene die zij verzorgen.

Om dit project mogelijk te maken slaat het orkest de handen ineen met twee andere Rotterdamse partijen: het Erasmus MC en thuishulporganisatie Senior Service. De vierde partij is PCI, een bedrijf dat organisaties helpt met IT. Zij verzorgen voor dit project de technische ondersteuning en zijn verantwoordelijk voor het platform waarop de streams te zien zijn. 

Muziek geïnspireerd door mantelzorgers

Voor dit liefdadigheidsproject streamt het Rotterdams Philharmonisch Orkest muziek naar mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en mensen die alleen en aan huis gekluisterd zijn. “Wij kunnen op het moment geen tot weinig publiek ontvangen in de zaal. Met dit project willen we samen met onze partners alsnog mensen bereiken en met hen verbonden blijven”, vertelt Anne Sjoukema namens het orkest. “Zolang er behoefte aan is houden we de muziek in de lucht.”
 
Om ervoor te zorgen dat zorginstellingen en mantelzorgers op de hoogte zijn van dit initiatief, wordt het project gelanceerd met drie video's die vanaf vandaag te zien zijn op de social mediakanalen en de websites van het Rotterdam Philharmonisch Orkest en zijn partners. In het spotje zijn drie mantelzorgers te zien van zorgbehoevende ouderen die zijn aangedragen door Senior Service en het Erasmus MC. Een van hen woont nog thuis, een ligt momenteel in het ziekenhuis, en de ander woont vanwege dementie in een verpleeghuis, onder wie mevrouw van Zuidam. Alle drie de mantelzorgers vertellen in de Doelen in Rotterdam hun zorgverhaal aan een orkestlid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Geïnspireerd door die persoonlijke verhalen spelen de musici voor elke mantelzorger en zijn naaste een muziekstuk. De mantelzorger laat later via de online stream het optreden zien aan de naaste voor wie hij of zij zorg draagt.
 

Muziek tegen eenzaamheid

Het idee van het project ontstond toen het Rotterdams Philharmonisch Orkest zich, noodgedwongen door de coronacrisis, verdiepte in en ontwikkelde op het gebied van online programmering. De mogelijkheden werden gesterkt door de ontdekking van het enorme bereik en effect dat muziek online kan hebben. In de zoektocht naar partners om dit project mogelijk uit te voeren lag niet alleen een samenwerking met IT-specialist PCI, maar ook een hernieuwde samenwerking met Senior Service voor de hand. Directeur van Senior Service Floris Vervat: “Wij zien dagelijks met eigen ogen wat de crisis doet met hulpbehoevende senioren en hun verzorgers. Eenzaamheid was al een groot probleem onder ouderen, maar dit wordt alleen maar nijpender in de huidige situatie. Dat kan naar onze mening niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht. Ik wist dat het orkest iets wilde doen tegen eenzaamheid in de samenleving en daarom was deze samenwerking snel opgezet.”
 
Eerder dit jaar trokken het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Senior Service al samen op voor een online uitvoering van Beethovens Negende Symfonie: ‘Alle Menschen werden Brüder’ voor alle eenzame mensen in Nederland. Het filmpje werd toen binnen een mum van tijd door 3,5 miljoen mensen bekeken en bereikte zelfs Oprah Winfrey. “We vinden het geweldig dat we ons opnieuw samen inzetten tegen eenzaamheid. Wij hopen dat we met onze muziek een positief effect kunnen hebben op de gemoedstoestand en het welzijn van eenzame ouderen in verpleeg- en ziekenhuizen en die nog thuis wonen. Het zou mooi zijn als we hiermee hun gevoelens van eenzaamheid, al is het tijdelijk, enigszins kunnen verzachten”, aldus Sjoukema.
 

Meld uw zorginstelling aan voor de actie

Aanmelden voor de Hart in Hart actie kan via: rpho.nl/hartinhart. Na inschrijving wordt u doorverwezen naar het platform waarop de streams te bekijken zijn.
Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.