Nieuws
Prinsjesdag 2023: Ondersteuning van ouderen en erkenning voor mantelzorgers
Afgelopen dinsdag, tijdens Prinsjesdag, werd de Miljoenennota gepresenteerd. Uiteraard heb ik met bijzondere aandacht geluisterd naar de plannen rondom ondersteuning voor ouderen en mantelzorgers. Een belangrijk punt dat naar voren kwam, is de wens van het kabinet om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Daarnaast werd de cruciale rol van mantelzorgers in onze participatiesamenleving erkend. Ik ben heel blij dat dit punt zo werd uitgelicht. Dit sluit namelijk nauw aan bij de missie van Senior Service.
Voor 2024 is er een bedrag van € 345 miljoen gereserveerd om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, waarvan een groot deel bestemd is voor het WOZO-programma (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen). In dit artikel gaan we dieper in op het WOZO-programma, de redenen waarom de focus op ouderenzorg zo belangrijk is, en de andere maatregelen die zijn aangekondigd om mantelzorgers te ondersteunen.
Wat is WOZO precies?
Het WOZO-programma is zeker niet nieuw. Al in de zomer van 2022 nam Minister Conny Helder van VWS het voortouw met dit initiatief. Het programma omvat diverse maatregelen, initiatieven en projecten die tot doel hebben de ouderenzorg te hervormen. Centraal staat de gedachte dat ouderen zo lang mogelijk zelf de touwtjes in handen moeten hebben als het gaat om hun leven. Dit betekent dat de zorg en ondersteuning flexibel moeten zijn en zich moeten aanpassen aan de wensen van de ouderen. Het motto is helder: ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Hiermee wil men voorkomen dat ouderen te snel worden geconfronteerd met intensieve en complexe zorgtrajecten.
Waarom is dit belangrijk?
De zorgvraag zal in de komende jaren stijgen. Dit, gecombineerd met een tekort aan zorgprofessionals en een groeiende vergrijzing, betekent dat er waarschijnlijk een groter beroep op mantelzorg zal worden gedaan. Het is daarom essentieel dat de zorgsector zich aanpast aan deze veranderende realiteit. Het WOZO-programma speelt hierop in door te zorgen dat ouderen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, maar wel op een manier die aansluit bij hun persoonlijke wensen en levenssituatie.
Ondersteuning mantelzorgers
Naast de focus op het zelfstandig wonen van ouderen, staan er in de Miljoenennota ook specifieke maatregelen die directe ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Deze maatregelen erkennen de onmisbare rol die mantelzorgers spelen en streven ernaar hun taken te verlichten en te vergemakkelijken.
-
Balans tussen werk en mantelzorg: Er wordt gewerkt aan het vereenvoudigen van de wet arbeid en zorg. Dit kan de administratieve lasten rondom werk en mantelzorg verminderen, zoals bij verlofregelingen. Er wordt onderzoek naar gedaan in 2023 en verdere uitwerking is gepland voor 2024.
-
Aanpassing in de Kostendelersnorm: Vanaf 1 januari 2025 wil de regering een aanpassing in het toeslagensysteem doorvoeren. Hierdoor worden eerstegraads familieleden die tijdelijk samenwonen voor mantelzorg, zoals grootouders bij hun dochter, niet meer gekort op diverse toeslagen.
De rol van Senior Service
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg en de afname van het aantal mantelzorgers, is er een duidelijke behoefte aan alternatieve oplossingen. In deze uitdagende tijden vormen onze toegewijde thuishulpen een cruciale schakel. Ze bieden liefdevolle ondersteuning waardoor ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en mantelzorgers even vrij zijn. In deze tijden van verandering zorgen zij ervoor dat ouderen de hulp en aandacht krijgen die ze verdienen. Onze missie is altijd geweest om het leven van senioren te verrijken, en dat blijven we doen.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom mantelzorg? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Janneke van Beuzekom - Directeur Senior Service
Heeft u een vraag of wilt u meer weten over een bepaald onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.