Terug naar overzicht
19 dec

Nieuws

De lekkerste Oudhollandse kerstrecepten

Senior en thuishulp samen in de keuken

De kerstdagen zijn een tijd van warmte, gezelligheid en samen zijn met familie. Wat is er dan mooier dan een feestelijke tafel vol traditionele gerechten die herinneringen oproepen aan vroeger? Bij Senior Service begrijpen we hoe belangrijk deze momenten zijn, en daarom delen we graag een aantal heerlijke Oudhollandse recepten die perfect passen bij het kerstdiner.

1. Gevulde kip met appel en rozijnen

Een gevulde kip is een feestelijk hoofdgerecht dat niet mag ontbreken tijdens het kerstdiner. De combinatie van sappige kip en zoete appel is heerlijk nostalgisch.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
  • 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gram rozijnen
  • 2 sneetjes oud witbrood, in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • Zout en peper
  • Boter om in te vetten

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng de appelstukjes, rozijnen, stukjes brood, kaneel, zout en peper goed door elkaar.
  3. Vul de kip met het mengsel en sluit de opening met een cocktailprikker of keukentouw.
  4. Wrijf de kip in met boter, zout en peper en plaats deze in een ovenschaal.
  5. Bak de kip in de oven in ongeveer 1,5 uur gaar en goudbruin. Bedruip de kip regelmatig met het braadvocht.
  6. Serveer de kip met gekaramelliseerde spruitjes en aardappelpuree.

2. Hachee met kruidkoek

Hachee is een klassiek Nederlands stoofgerecht dat het hart verwarmt op koude winterdagen. De toevoeging van kruidkoek geeft dit gerecht een verrassende diepte en smaak.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderlappen, in blokjes gesneden
  • 4 uien, in halve ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 plakjes kruidkoek, in stukjes
  • 500 ml runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter om in te bakken

Bereiding:

  1. Verhit boter in een stoofpan en bak de runderlappen rondom bruin.
  2. Voeg de uien toe en bak deze mee tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, azijn en bouillon toe.
  4. Laat het geheel minimaal 2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  5. Voeg de stukjes kruidkoek toe, roer goed door en laat nog 30 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Breng op smaak met zout en peper en serveer met aardappelpuree of rode kool.

3. Warme stoofpeertjes (alcoholvrij)

Geen Oud-Hollands kerstdiner zonder warme stoofpeertjes. Dit traditionele bijgerecht ziet er feestelijk uit en smaakt heerlijk zoet en kruidig.

Ingrediënten:

  • 1 kg Gieser Wildeman stoofperen
  • 750 ml bessensap
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 100 gram suiker
  • Schil van een halve citroen

Bereiding:

  1. Schil de stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten.
  2. Plaats de peertjes in een pan en giet het bessensap erbij.
  3. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagels, suiker en citroenschil toe.
  4. Breng aan de kook en laat de peertjes op laag vuur in 2-3 uur zachtjes gaar koken.
  5. Serveer de stoofpeertjes warm of koud als bijgerecht.

 

Genieten van samen zijn

Met deze Oudhollandse recepten op tafel wordt het kerstdiner niet alleen een smakelijk feest, maar ook een moment om herinneringen te delen en samen te genieten van traditie en warmte. Bij Senior Service vinden we het belangrijk dat iedereen tijdens de feestdagen kan genieten van een heerlijke maaltijd en de gezelligheid van dierbaren.

Heeft u hulp nodig bij het boodschappen doen, het bereiden van gerechten, het organiseren van uw kerstdiner of begeleiding naar familie? Onze thuishulpen staan voor u klaar om u te ondersteunen, zodat u volop kunt genieten van de feestdagen.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.