Terug naar overzicht
18 jul

Ons werk

Wat is het verschil tussen thuiszorg en huishoudelijke hulp?

Thuishulp haalt een doekje over de tafel

Bij Senior Service krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen thuiszorg en huishoudelijke hulp. Hoewel beide vormen van ondersteuning zijn bedoeld om het leven van senioren gemakkelijker en comfortabeler te maken, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.

Thuiszorg
Thuiszorg omvat alle zorg die thuis wordt verleend, zowel medisch als niet-medisch. Dit kan variëren van verpleging en persoonlijke verzorging tot huishoudelijke verzorging en gespecialiseerde zorg. Thuiszorg wordt geleverd door bevoegd personeel met een diploma of bekwaam personeel, waaronder de medewerkers van Senior Service. Onze diensten omvatten persoonlijke verzorging, begeleiding, 24-uurs zorg, nachtzorg en gespecialiseerde dementiezorg.

Bij Senior Service bieden we thuiszorg op maat, waarbij de wensen en behoeften van de cliënt centraal staan. Onze flexibele ondersteuning kan snel en zonder wachtlijsten opgestart worden, zodat cliënten de regie over hun leven behouden en zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Thuiszorg kan gefinancierd worden vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ook met een Persoonsgebonden Budget (Pgb) kan zelf thuiszorg worden ingekocht.

Mantelzorgers spelen een essentiële rol in de ondersteuning van hun dierbaren, en bij Senior Service zijn wij er ook om hen te ondersteunen.

Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp, aan de andere kant, is gericht op het ondersteunen van cliënten met huishoudelijke taken. Dit kan het schoonmaken van het huis, het doen van de was, strijken, boodschappen doen en het bereiden van maaltijden omvatten. Huishoudelijke hulp vereist doorgaans geen medische opleiding en wordt vaak uitgevoerd door medewerkers die getraind zijn in schoonmaak- en huishoudelijke technieken.

Hoewel huishoudelijke hulp een belangrijke rol speelt bij het comfortabel en langer thuiswonen, biedt het geen medische of persoonlijke zorg. Senior Service biedt zowel boodschappen doen als licht huishoudelijke hulp als onderdeel van ons zorgaanbod. Tijdens een bezoek van onze medewerker kan er bijvoorbeeld een klein wasje gedaan worden, of een doekje over de tafel. Of we kijken in de koelkast of alles nog in orde is.

Binnen de thuiszorg valt huishoudelijke hulp onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Conclusie
Het belangrijkste verschil tussen thuiszorg en huishoudelijke hulp ligt in de aard van de ondersteuning: thuiszorg richt zich op persoonlijke en medische zorg, terwijl huishoudelijke hulp zich richt op huishoudelijke taken. Senior Service biedt thuiszorg op maat in de vorm van persoonlijke verzorging, begeleiding en gezelschap. Uiteraard kunnen er licht huishoudelijke taken worden uitgevoerd door de medewerker, als onderdeel van een breder zorgpakket. Meer informatie ontvangen over de dienstverlening van Senior Service? Vraag nu gratis de brochure aan.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.