Terug naar overzicht
10 feb

Mantelzorg

Op pad met een elektrische scootmobiel, het is inmiddels heel gewoon.

vrouw in scootmobiel

Tegenwoordig zijn ze er in alle kleuren, soorten en maten: de elektrische scootmobiel. Dit drie- of vierwielige apparaat is  niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Voor veel ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking is het een belangrijk hulpmiddel. Het vergroot hun wereld en maakt het makkelijker om zelfstandig op pad te gaan. Even brood halen bij de bakker, op bezoek bij een vriend(in) of een rondje maken door het park. Met behulp van een scootmobiel is het allemaal mogelijk. Maar waar komt deze uitvinding vandaan en waarvoor wordt deze gebruikt? Wij zochten het voor u uit. Leest u mee?

1968: Van elektrische rolstoel naar scootmobiel

Voor de komst van de elektrische scootmobiel maakte men veelal gebruik van de rolstoel voor het verplaatsen van ouderen of mensen met een mobiliteitsbeperking. Totdat het Amerikaanse bedrijf Sears, Roebuck & Co in 1954 de elektrische rolstoel introduceerde. Het voertuig bleek destijds helaas geen succes te zijn en werd dan ook al snel van de markt gehaald. Toch bleek deze elektrische rolstoel later de voorloper te zijn van de elektrische scootmobiel zoals wij die nu kennen. De allereerste scootmobiel werd in 1968 uitgevonden door een Amerikaanse loodgieter en verwarmingsmonteur. Hij deed deze uitvinding nadat op zoek was gegaan naar een manier om een familielid te helpen, die door MS minder mobiel was. Deze scootmobiel kreeg dan ook de toepasselijke naam 'amigo', wat vriend betekent in het Spaans. 

 

Elektrische rolstoel.png

Afbeelding: De elektrische rolstoel in het Popular Mechanics Magazine (november, 1954)

De scootmobiel in Nederland

Rond 1980 deden de allereerste scootmobielen hun intrede in Nederland. In de loop der jaren veranderde het apparaat van een groot, traag en oncomfortabel vehikel, naar een snelle en mobiele manier om uzelf te verplaatsen. Ondertussen rijden er in Nederland gemiddeld zo'n 300.000 scootmobielen rond. Op pad gaan met een elektrische scootmobiel is tegenwoordig heel gewoon. Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Vaak krijgt u vooraf een korte instructie over de besturing of u kunt een speciale cursus volgen.  Ook kan men tegenwoordig een scootmobiel vergoeden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De scootmobiel is hiermee voor veel ouderen en en mensen met een mobiliteitsbeperking een geliefd voertuig. Zo kunnen zij weer zelfstandig activiteiten ondernemen en blijft een zekere kwaliteit van leven behouden.   

 

scootmobiel draaien.jpeg

 

Extra hulp inschakelen in huis, ook heel gewoon

Naast de elektrische scootmobiel is het tegenwoordig ook heel gewoon om als mantelzorger extra hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld voor de ondersteuning van uw vader of moeder. Een mantelzorgondersteuner van Senior Service kan het levensgeluk van uw naaste vergroten en helpt hen om fijn zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.  Duizenden cliënten, mantelzorgers en onze medewerkers zijn hier het bewijs van.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.