Mantelzorg
Fit in huis: 5 tips
Tijdens de coronacrisis zien we dat veel mantelzorgers het risico op besmetting beperken door zoveel mogelijk binnen te blijven. Tel daar het griepseizoen en de steeds koudere en donkere herfstdagen bij op, met als resultaat: we voelen ons minder fit. Het is dan ook belangrijk om juist in deze periode extra goed voor uzelf te zorgen. Wanneer u goed voor uzelf zorgt, kunt u niet alleen beter voor anderen zorgen, maar u houdt deze zorg ook langer vol. Wij hebben daarom 5 tips voor u op een rij gezet, zodat u zich fit in huis voelt!
1. Dagelijks bewegen
Dagelijks bewegen is goed voor hart en bloedvaten, vermindert stress en zorgt voor een betere nachtrust. Met slechts een aantal simpele oefeningen per dag zorgt u er al voor dat u fit en vitaal blijft. Hiervoor hoeft u niet eens naar de sportschool toe, veel oefeningen kunt u namelijk ook vanuit huis doen. Zo kunt u bewegen op uw eigen tempo én op een moment dat het voor u het beste uitkomt.
2. In contact blijven
Goed in uw vel zitten betekent niet alleen dat u zich fysiek fit voelt maar ook mentaal. Wanneer u weinig sociale contacten heeft, kunt u zich eenzaam of somber gaan voelen. Het is daarom goed om in contact te blijven met bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of andere kennissen. Dit kunt u niet alleen doen door iemand te bellen, maar ook bijvoorbeeld via een kaartje, een bericht op sociale media of door een praatje te maken met iemand op straat.
3. Erop uit
In de herfst- en winterperiode word het 's ochtends later licht en 's avonds eerder donker. Dat terwijl daglicht juist een positieve invloed heeft op ons humeur en onze productiviteit. Door minder daglicht kunt zich dus minder fit gaan voelen. Zorgt u daarom overdag voor voldoende daglicht in hun woon- of werkkamer en gaat u tussen de middag even naar buiten.
4. Tijd voor ontspanning
Na inspanning is het tijd voor ontspanning. Ontspannen kan uiteraard door een boek te lezen, muziek te luisteren of een wandeling te maken. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan daarom helpen om een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Denkt u hierbij aan: ademhalingsoefeningen, een yogaklas of een mindfulness oefening. Vraag naar de mogelijkheden bij uw huisarts of zoekt u op het internet naar oefeningen. U zult zien dat er diverse mogelijkheden zijn.
5. Prettige omgeving
Een prettige omgeving heeft een positieve invloed op uw gemoedstoestand. Zo kan een rommelige woonkamer bijvoorbeeld zorgen voor een onrustig gevoel waardoor u zich minder goed kunt ontspannen. Begint u daarom de dag met het opruimen of schoonmaken van uw (woon)kamer. Daarnaast kunt u de kamer ook gezellig maken door bijvoorbeeld foto's van familie of vrienden op te hangen, uw favoriete muziek op te zetten of een mooie bos bloemen op tafel te zetten.
Meer informatie
Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.