Terug naar overzicht
19 aug

Mantelzorg

Alle vergoedingen voor thuiszorg op een rij

Senioren zijn bezig met papierwerk

Eén van de meest gestelde vragen die we ontvangen, betreft de financiële aspecten van thuiszorg. Welke vergoedingen zijn beschikbaar, en hoe kunt u deze aanvragen? In dit blog geven we u een overzicht van de verschillende soorten vergoedingen die mogelijk zijn voor thuiszorg, zodat u beter geïnformeerd bent en de juiste keuzes kunt maken voor uzelf of uw naaste.

1. De zorgverzekering (Zorgverzekeringswet)

De basisverzekering vergoedt zorg die medisch noodzakelijk is, zoals wijkverpleging of verpleegkundige zorg (wondverzorging, medicatiebeheer, etcetera.) Niet-medische thuiszorg, zoals we bij Senior Service leveren, wordt in veel gevallen (deels) vergoedt door de aanvullende verzekering onder de naam 'Vervangende Mantelzorg'. Wanneer dit in uw aanvullend pakket zit, bestaat de mogelijkheid dat uw zorgverzekeraar de diensten van Senior Service vergoedt. Dit geldt voor personen die mantelzorg krijgen, maar kan ook gelden voor mantelzorgers. We zijn gecontracteerd door o.a. Zilveren KruisCZMenzisOHRANationale-NederlandenONVZ en DSW.

2. Wet langdurige zorg (Wlz)

Als er sprake is van een langdurige zorgbehoefte, kan de Wet langdurige zorg (Wlz) uitkomst bieden. De Wlz is bedoeld voor mensen die intensieve zorg en/of toezicht nodig hebben. Dit kan zowel in een zorginstelling als thuis plaatsvinden. Om voor een Wlz-indicatie in aanmerking te komen, moet er een aanvraag worden ingediend bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Als u in aanmerking komt, kan een groot deel van de zorgkosten worden vergoed. U betaalt wel een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen en vermogen.

3. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt uitgevoerd door de gemeente en is bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Deze wet dekt verschillende vormen van hulp, zoals huishoudelijke ondersteuning, begeleiding en voorzieningen zoals een rolstoel of traplift. De gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning, en de bijdrage die u moet betalen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

4. Persoonsgebonden budget (Pgb)

Met een Persoonsgebonden budget (Pgb) heeft u de mogelijkheid om zelf uw zorg in te kopen. Dit geeft u de vrijheid om zelf te bepalen wie u verzorgt en op welke manier. Een Pgb kan verstrekt worden via de Wlz, Wmo of de Zorgverzekeringswet. Het aanvragen van een Pgb vereist een goed onderbouwd zorgplan en een duidelijk beeld van de zorg die u wilt inkopen. De administratieve last is wel hoger, maar voor veel mensen weegt de flexibiliteit van een Pgb daar ruimschoots tegenop.

5. Belastingaftrek

Indien u Senior Service particulier inzet (deels of geheel) vanwege ziekte of invaliditeit (u kunt niet alles meer zelf), heeft u recht op aftrek van uw inkomstenbelasting. Dit gaat onder de noemer van extra gezinshulp, ook de ondersteuning van Senior Service valt hieronder. We vertellen er hier meer over.

6. Vergoedingen voor mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers bestaan er verschillende vormen van ondersteuning en vergoedingen. Dit kan variëren van een mantelzorgcompliment (een eenmalige financiële blijk van waardering) tot respijtzorg, waarbij de mantelzorger tijdelijk wordt ontlast van zijn of haar taken. Daarnaast kunnen mantelzorgers soms aanspraak maken op belastingaftrek voor specifieke zorgkosten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om thuiszorg vergoed te krijgen, afhankelijk van de zorgbehoefte en uw persoonlijke situatie. Bij Senior Service staan we klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste zorg en de bijbehorende vergoedingen. We begrijpen dat het een uitdaging kan zijn om door de wirwar van regels en wetten heen te navigeren. Daarom bieden we niet alleen zorg, maar ook advies en ondersteuning bij het regelen van uw thuiszorg.

Heeft u vragen over de vergoedingen waar u recht op heeft? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u te helpen de beste zorgoplossing te vinden die past bij uw situatie.