Terug naar overzicht
29 jun

Mantelzorg

5 Tips voor wanneer iemand geen hulp wil accepteren

Handen vasthouden

Een derde van de mantelzorgers die contact opneemt met Senior Service zit in een situatie waarbij een naaste geen hulp wil accepteren. Bijvoorbeeld wanneer de partner de zorg niet uit handen wilt geven of wanneer iemand niet meer buiten komt na het overlijden van de partner. Elke situatie is weer anders en persoonlijk, maar wat kan een mantelzorger of familielid hieraan doen?

Het is en blijft een lastige kwestie die vaak veel tijd nodig heeft. Wees er in ieder geval bewust van dat, naarmate we ouder worden, we niet gauw geloven dat onze kinderen de lichamelijke en emotionele problemen van het ouder worden goed begrijpen. Wanneer u hier rekening mee houdt in de omgang met uw naaste, zal hij of zij misschien sneller toenadering bij u zoeken. Lees hieronder onze 5 tips voor de omgang met naasten die geen hulp willen accepteren:

1. Kijk vooruit

De meeste mantelzorgers die wij spreken zitten in een noodsituatie, waarbij vandaag nog iemand nodig is om ondersteuning te bieden. Gelukkig kunnen wij dit in 9 van de 10 gevallen snel regelen, maar ideaal is het voor een familie allerminst. Daarom is het verstandig om vroegtijdig al een keer te praten over eventuele extra hulp in de toekomst. Zo heeft uw naaste tijd om aan het idee te wennen.

2. Schakel een expert in

Binnen de (mantel)zorg zijn er ontzettend veel regels, maar ook mogelijkheden. U doet er dan goed aan om een expert in te schakelen die u goed op weg kan helpen. Binnen de familie zijn er vaak meerdere beslissers, een onafhankelijk persoon met verstand van zaken in de zorg kan dan rust brengen en advies geven. De familie krijgt te horen waar vader of moeder aan toe is en de senior kan zijn of haar wensen aangeven aan iemand die direct een oplossing kan bieden. Hierdoor voelt uw naast zich vaak beter begrepen. Zodra een senior zich beter begrepen voelt, komt vaak ook naar boven wat nu echt de oorzaak is waarom men (nog) geen hulp wil accepteren.

Elke situatie is weer anders en persoonlijk, maar wat kan een mantelzorger of familielid hieraan doen?”

3. Geef meerdere opties

De een is gebaat bij een paar keer per week naar de dagbesteding. Een ander wil liever een vaste thuishulp die wekelijks helpt met boodschappen doen en koken. Is het nog niet structureel nodig? Dan kunt u ook kijken of er vrijwilligersorganisaties in de buurt zijn. En zo zijn er nog tientallen andere situaties waarbij men geholpen kan worden. Door verschillende mogelijkheden aan te dragen en te bespreken zit er wellicht een optie bij waar uw vader of moeder voor openstaat.

4. Wees geduldig

In de meeste situaties komt het uiteindelijk wel goed, maar dit heeft simpelweg tijd nodig. Hiermee gaan we dan voorzichtig aan de slag door bijvoorbeeld eens per maand een kopje koffie te drinken of een boodschapje te doen. Is er nood aan de man? Neemt u dan het voortouw en probeer snel hulp in te schakelen. Als we het te erg laten afhangen van de persoon zelf, kan dit ook tot ongewenste situaties leiden.

5. Maak van de nood een deugd

Is het probleem al actueel en accepteert vader of moeder nog steeds geen hulp? De vakantieperiode is een goed moment om het onderwerp nogmaals aan te kaarten. Mantelzorgers willen ook op vakantie, maar dit kan alleen een ontspanning zijn als het thuis goed geregeld is. Doordat een vakantie (helaas) van tijdelijke aard is, is het voor vader of moeder wellicht wat makkelijker om hulp te accepteren.  Bevalt het na twee weken niet? Dan is er in ieder geval iemand geweest die heeft kunnen helpen en kan er achteraf besproken worden wat er wel en niet goed ging in afwezigheid van de mantelzorgers. Een stap naar structurele ondersteuning is nu dichterbij.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.